OUR VIDEOS GALLERY MEMBER SPONSORSHIP VENDOR SPONSORSHIP

User Tag List

Page 920 of 955 FirstFirst ... 420820870910918919920921922930 ... LastLast
Results 9,191 to 9,200 of 9543

Thread: What did you do to your Patrol today!

  1. #9191
    ......... MB's Avatar
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Yarra Valley
    Posts
    5,364
    Thanks
    13,621
    Thanked 6,335 Times in 2,944 Posts
    Mentioned
    324 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    What did you do to your Patrol today!

    Only nuffy thing I can say John mate is that Optima’s do truly handle my stupid abuse and recover amazingly well somehow?
    I blame my utes sooky 240v elecy blanket through 12v inverter thingy in the mountains comfort overnight and recharged ready for winch work after only say a good hours next morning drive :-)

    EDIT: Meant ‘Yellow’ for overnight all rounder;-)

    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Last edited by MB; 11th October 2019 at 10:07 PM.

  2. The Following User Says Thank You to MB For This Useful Post:

    jay see (11th October 2019)

  3. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many

     

  4. #9192
    Patrol God mudnut's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    SW Vic.
    Posts
    6,294
    Thanks
    7,953
    Thanked 3,870 Times in 2,433 Posts
    Mentioned
    66 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Quote Originally Posted by jay see View Post
    How does one check the alternator?

    Sent from my A1601 using Tapatalk
    I just run the car with a multimeter set on dc 20-30 volts across the battery terminals. After a few minutes from starting the voltage volts should settle. On my old clunker the optimum voltage is around 14.3. (don't know what your models optimum voltage is but I assume it should be around that) Turn on your headlights, wipers, aircon on demist and radio on. The voltage should stay around that or drop only slightly.
    Last edited by mudnut; 11th October 2019 at 10:15 PM.

  5. The Following 2 Users Say Thank You to mudnut For This Useful Post:

    Avo (12th October 2019), jay see (11th October 2019)

  6. #9193
    Legendary jay see's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Melbourne
    Posts
    3,433
    Thanks
    3,069
    Thanked 2,285 Times in 1,387 Posts
    Mentioned
    35 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by mudnut View Post
    I just run the car with a multimeter set on dc 20-30 volts across the battery terminals. After a few minutes from starting the voltage volts should settle. On my old clunker the optimum voltage is around 14.3. (don't know what your models optimum voltage is but I assume it should be around that) Turn on your headlights, wipers, aircon on demist and radio on. The voltage should stay around that or drop only slightly.
    Cheers mudnut.

    If I jump it and then run a mulitmeter over it that will work yeah?

    Sent from my A1601 using Tapatalk
    12/97 GEE YOU
    4.5lt Gas blower. Lots of mods to come.....all in good time.

  7. #9194
    Patrol God mudnut's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    SW Vic.
    Posts
    6,294
    Thanks
    7,953
    Thanked 3,870 Times in 2,433 Posts
    Mentioned
    66 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Quote Originally Posted by jay see View Post
    Cheers mudnut.

    If I jump it and then run a mulitmeter over it that will work yeah?

    Sent from my A1601 using Tapatalk
    It would be better with a good battery. It depends on whether your stuffed battery is generally just had it, or dropped a cell. Have you checked the water levels or is it a maintenance free unit?
    Last edited by mudnut; 12th October 2019 at 12:22 AM.

  8. #9195
    ......... MB's Avatar
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Yarra Valley
    Posts
    5,364
    Thanks
    13,621
    Thanked 6,335 Times in 2,944 Posts
    Mentioned
    324 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    FWIW John mate:
    Once your alternator is sorted good and proper please do consider ‘CAT’ batteries as was highly recommended to us all kindly here at one stage or another
    FWIW also :-):
    Our experiences (MB- Mum & Dad’s Trols) with mating dual batteries in both do give Dad Zero grief now unlike before weekly maintenance headaches!


    As above earlier, there is only very slight differences on yellow versus blues I believe so would feel comfortable linking either but would be very unsure of linking red to either two?





    Sent from my iPhone using Tapatalk

  9. The Following 2 Users Say Thank You to MB For This Useful Post:

    jay see (12th October 2019), mudnut (12th October 2019)

  10. #9196
    ......... MB's Avatar
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Yarra Valley
    Posts
    5,364
    Thanks
    13,621
    Thanked 6,335 Times in 2,944 Posts
    Mentioned
    324 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    BTW: Don’t let the little D27 - 66AmpHours label worry yourselves! It is a genuinely true found number unlike many 100+AH wank labels that take a solid weeks recharging and lost within in a few easy hours etc... :-)



    Sent from my iPhone using Tapatalk

  11. #9197
    Legendary jay see's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Melbourne
    Posts
    3,433
    Thanks
    3,069
    Thanked 2,285 Times in 1,387 Posts
    Mentioned
    35 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Cheers gentleman.

    With all lights and A/C on.

    Seeing that the battery is almost 3 years old, I'm getting a new one tomorrow. Then I'll run the same test.

    Reading up little bit tells me that other symptoms are dimming flickering lights, engine light, electrical issues and dead battery. Only got the dead battery.

    https://youtu.be/0DQ9JQpCvHU



    Sent from my A1601 using Tapatalk
    12/97 GEE YOU
    4.5lt Gas blower. Lots of mods to come.....all in good time.

  12. The Following User Says Thank You to jay see For This Useful Post:

    MB (12th October 2019)

  13. #9198
    ......... MB's Avatar
    Join Date
    Nov 2015
    Location
    Yarra Valley
    Posts
    5,364
    Thanks
    13,621
    Thanked 6,335 Times in 2,944 Posts
    Mentioned
    324 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    That looked like your multimeter quickly spiked to 17.69v at one stage there John mate?
    I was under the belief that 14.8v was a safe max?
    Might need an electrical member here to help out properly mate!


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  14. The Following User Says Thank You to MB For This Useful Post:

    jay see (12th October 2019)

  15. #9199
    Patrol God mudnut's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    SW Vic.
    Posts
    6,294
    Thanks
    7,953
    Thanked 3,870 Times in 2,433 Posts
    Mentioned
    66 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Were the probes held firmly for the whole time? That was a a big spike. Check that wires and connectors on the alt are all tight and in good nick. A higher voltage will cook a battery.
    Last edited by mudnut; 13th October 2019 at 11:09 PM.

  16. The Following 2 Users Say Thank You to mudnut For This Useful Post:

    jay see (12th October 2019), MB (12th October 2019)

  17. #9200
    Legendary jay see's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Melbourne
    Posts
    3,433
    Thanks
    3,069
    Thanked 2,285 Times in 1,387 Posts
    Mentioned
    35 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    OK.
    I had my old aux battery (marine continuous use high cycle) on charge, terminals are on opposite sides but still be able to get it in security. Car fired up first shot did the same test with all lights on and AC. lowest reading was 13.2 with AC fan kicked in others wise 13.6 That was all done on idle. Took it you up to 1500 and the 13.2 jumped to 14 just meant to be.

    This battery hasn't had much use, but I think it has dropped a cell. I'll give it a run over the next week or so and see how it goes.

    Battery that I took out is showing 12.6v. With the indicator saying battery OK. I know that these things aren't accurate, but what has gone wrong with this battery. There was no warning signs..

    Thanks guys really appreciate it.



    Sent from my A1601 using Tapatalk
    Last edited by jay see; 12th October 2019 at 07:22 PM.
    12/97 GEE YOU
    4.5lt Gas blower. Lots of mods to come.....all in good time.

  18. The Following User Says Thank You to jay see For This Useful Post:

    MB (13th October 2019)

Page 920 of 955 FirstFirst ... 420820870910918919920921922930 ... LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •