OUR VIDEOS GALLERY MEMBER SPONSORSHIP VENDOR SPONSORSHIP

User Tag List

Results 1 to 8 of 8

Thread: Low Boost & whislting

  1. #1
    Advanced Mcflurry's Avatar
    Join Date
    Dec 2018
    Posts
    64
    Thanks
    28
    Thanked 26 Times in 13 Posts
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Low Boost & whislting

    Hi all,

    I'm trying to track down a boost leak on my '09 GU but having very little luck. I have a dawes + needle valve and have replaced all the hoses, removed the intercooler piping pre and post intercooler and found nothing. I've tried spraying the intake piping with soapy water and revving but found no bubbles. Turbo to manifold bolts are tights... and I don't have access to a compressor.

    Any ideas what I can try next?

    Cheers
    Brad
    2009 GU

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Posts
    Many

     

  3. #2
    Administrator AB's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Christmas Hills - Yarra Glen - Victoria
    Posts
    27,456
    Thanks
    12,951
    Thanked 19,896 Times in 8,288 Posts
    Mentioned
    530 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    I'm sure you've done this but have you had a good inspection of the intercooler for any little cracks, etc?

  4. The Following User Says Thank You to AB For This Useful Post:

    Mcflurry (8th December 2021)

  5. #3
    Advanced Mcflurry's Avatar
    Join Date
    Dec 2018
    Posts
    64
    Thanks
    28
    Thanked 26 Times in 13 Posts
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I had a go and didn't see anything obvious, a few small leaks on the intercooler but this change in performance was very sudden. I'm not sure whether an intercooler leak of this size would form so suddenly.. unless this has happened in the past?
    2009 GU

  6. #4
    Administrator AB's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Christmas Hills - Yarra Glen - Victoria
    Posts
    27,456
    Thanks
    12,951
    Thanked 19,896 Times in 8,288 Posts
    Mentioned
    530 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Not sure mate, unless the crack has suddenly gotten bigger somewhere.

    That was just my first guess as I remember when our work car 3L had a crack on the IC. The performance wasn't that overly down but you could really hear the turbo whistle coming out of the crack on the IC though.

    Almost like the IC amplified the sound.

    Would be good if you could somehow bypass the IC for a quick test.

  7. The Following User Says Thank You to AB For This Useful Post:

    Mcflurry (8th December 2021)

  8. #5
    The master farter
    mudski's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Eltham North
    Posts
    14,834
    Thanks
    7,940
    Thanked 10,139 Times in 5,948 Posts
    Mentioned
    415 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by Mcflurry View Post
    I had a go and didn't see anything obvious, a few small leaks on the intercooler but this change in performance was very sudden. I'm not sure whether an intercooler leak of this size would form so suddenly.. unless this has happened in the past?
    Replace or repair the IC first I think then reassess. Other than this the exhaust manifold has possible warped or cracked.

  9. The Following User Says Thank You to mudski For This Useful Post:

    Mcflurry (8th December 2021)

  10. #6
    Patrol Freak Touses's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Childers QLD
    Posts
    1,284
    Thanks
    3,845
    Thanked 1,159 Times in 606 Posts
    Mentioned
    21 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Check your turbo pipes are tight on the turbo. Had this one a while back, similar symptoms.
    Hard to track at idle. Only manifests at revs, was a lucky guess on mine.
    I AM NOT STUBBORN.........I prefer the term, Singlemindedly independent !

  11. The Following User Says Thank You to Touses For This Useful Post:

    Mcflurry (8th December 2021)

  12. #7
    Advanced Lionel84's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    Brisbane, QLD
    Posts
    45
    Thanks
    24
    Thanked 8 Times in 6 Posts
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I had a boost pressure line that wasn't tight from the intercooler to the boost pressure sender. The sender barb was thinner than the hose and let high pressure air out. It was whistling like a blower, and after I put a zip tie on it, I got back 2psi of boost.
    2007 Nissan Patrol Y61 Wagon AT 2009 ZD30CRD Engine
    Snorkel, Tillex, HPD Intercooler, 3" King Brown Exhaust, 2" Bilstein Lift, Steel Bar and 12000lb Winch, Engine Bay Lighting

  13. The Following User Says Thank You to Lionel84 For This Useful Post:

    Mcflurry (8th December 2021)

  14. #8
    Advanced Mcflurry's Avatar
    Join Date
    Dec 2018
    Posts
    64
    Thanks
    28
    Thanked 26 Times in 13 Posts
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Thanks for all the messages guys, I read on here someone had an issue with their Dawes valve which caused this and sure enough... I pulled it out, gave it a clean and we're back!
    2009 GU

  15. The Following 4 Users Say Thank You to Mcflurry For This Useful Post:

    AB (8th December 2021), mudski (8th December 2021), Stropp (9th December 2021), Touses (8th December 2021)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •