OUR VIDEOS GALLERY MEMBER SPONSORSHIP VENDOR SPONSORSHIP

User Tag List

Results 1 to 9 of 9

Thread: 08 zd30 crd oil light on

  1. #1
    Advanced
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    78
    Thanks
    0
    Thanked 24 Times in 11 Posts
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    08 zd30 crd oil light on

    Hey people, got a manual 08 zd30 with 180k on it. Has egr block, 3 inch turbo back exhaust, catch can, dawes/needle set to 17psi and a k and n filter. Saturday i was about to head on a 400k drive when I noticed the oil light come on. Checked oil which is still full and a nice golden colour (I run penrite 20w50). Anyway I did the drive light stayed on the whole time. When car turned off when I start it again the oil light usually comes on within a minute, however a few times since it happened I have driven up to 50ks without it coming on once, have now done 600ks since i noticed it. Car is still full of oil and isn't making any funny noises, guessing it would just be a sensor issue but any opinions more than welcome, my thoughts are if it was low oil pressure it would have damaged it by now. Nearly due for an oil change but that shouldn't make a difference.

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Posts
    Many

     

  3. #2
    Legendary 4bye4's Avatar
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    Kingsley WA
    Posts
    4,336
    Thanks
    1,016
    Thanked 2,401 Times in 1,227 Posts
    Mentioned
    13 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Could be the sensor. Beg, borrow, steal or as a last resort buy a hand held pressure guage and check the oil pressure. if its good its the sensor, replace it and all ok. If you are losing pressure you will have to find out why.
    2005 GU IV ST 3.0. Snorkel. Roof rack. Awning. Spots. Welded I/C. Dual batteries & VSR. UHF. Barn door hinge extension. Roof top spot lights. Rear drawers. 2" lift. NADS. EGT and boost gauges. Trans temp and water temp gauges. Provent 200 catch can. Rear ladder
    Do you own a Patrol, Maverick or Safari in Western Australia? Then this is the Club for you. http://www.westernpatrolclub.com/forum

    And crawling on the planet's face, some insects called the human race. Lost in time. And lost in space... and meaning.

  4. #3
    Advanced
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    78
    Thanks
    0
    Thanked 24 Times in 11 Posts
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    So slight update, after leaving the car sitting nearly 3 weeks due to work I managed to find time to go for a drive maybe 150ks with a few stop starts and the light didn't come on once. Gotta do a 500k drive next sunday then gona service it anyhow. If it comes on again I will take it in and get the oil pressure tested but it's running great and hoping I have been worrying over nothing or just a dodgy senaor

  5. #4
    Patrol God threedogs's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Melb
    Posts
    32,400
    Thanks
    9,917
    Thanked 9,340 Times in 7,090 Posts
    Mentioned
    79 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    GUs have a touchy oil pressure switch , it happened to me .
    All I did was turn the motor off wait a few seconds and start it again no problem.
    If it does happen again first check you have oil then start it again , Ive had no problems since .
    thats over 7 years ago now
    04 ST 3lt auto, not enough Mods to keep me happy, but getting there

  6. #5
    Hardcore happygu's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Melbourne
    Posts
    2,986
    Thanks
    121
    Thanked 1,017 Times in 834 Posts
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    i don't want to worry you unnecessarily Mark, but there were a few of the 07 - 08 CRD's where the oil pump bolts were missing the correct amount of loctite and the pumps come loose.

    This might not be your problem, as the sensors can and do fail, but it is something to keep in mind
    GU PATROL 2011 Ti, with goodies...

  7. The Following User Says Thank You to happygu For This Useful Post:

    Avo (3rd March 2018)

  8. #6
    Patrol God Avo's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    pemberton
    Posts
    5,523
    Thanks
    6,361
    Thanked 4,950 Times in 2,416 Posts
    Mentioned
    61 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Quote Originally Posted by happygu View Post
    i don't want to worry you unnecessarily Mark, but there were a few of the 07 - 08 CRD's where the oil pump bolts were missing the correct amount of loctite and the pumps come loose.

    This might not be your problem, as the sensors can and do fail, but it is something to keep in mind
    yep I been searching on here for that same problem but cannot find a link,,thought the same
    I drive my wife's patrol......and i'm going to Licola...2018

  9. #7
    Advanced
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    78
    Thanks
    0
    Thanked 24 Times in 11 Posts
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Yeah I have read that and this worries me. Light hasn't come on again after alot of stop start city driving. See how i go Sunday when I do the long drive. Would be shattered if it was the oil pump but would have thought if it was serious it would have gone by now.

  10. #8
    Expert
    Join Date
    Jan 2018
    Posts
    252
    Thanks
    60
    Thanked 65 Times in 49 Posts
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hi Mark

    Is it due for an oil change?
    Worth dropping oil and putting fresh clean oil in and new filters. Filters could be crappy and slightly restricting pressure?

    In my in laws ve 2010 v8 ss Commodore we had a check engine light stating oil pressure sensor switch.
    I bought a new one installed and it still did it.

    In the end it was dirty oil!. Changed and all good 1 year later

    Try imple things first

  11. #9
    Beginner
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    5
    Thanks
    2
    Thanked 2 Times in 2 Posts
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hi Mark
    Hopefully you have this sorted, my 2007 patrol had the oil pump come loose back in 2008 67000 km. The oil light didnt come on just a hell of a rattle. The bolts wind themselves out and into the gears. you will know if the oil pump is loose.good luck with it.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •